Συνέδριο Δημιουργών ΕΛΛΑΚ - Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο - Αθήνα 2009 / Ημέρα 2η

Σύλλογος Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων στο συνέδριο


Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είχε την ίδια επιτυχία και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την πρώτη. Ήταν γεμάτη παρουσιάσεις και workshops τα οποία είχαν πολύ ενδιαφέρον.
Συγκεκριμμένα η ομάδα μας παρακολούθησε τις παρουσιάσεις:

 • Πώς γίνεσαι OpenSource developer, του Δημήτρη Ανδρεάδη
 • Διαχείριση δικτύου, των Φαίδωνα Λαμπιώτη και Παναγιώτη Χριστιά
 • Luckybackup, του Λουκά Αυγερίου
 • C-icap server, του Χρήστου Τσαντήλα
 • Ασφαλής προγραμματισμός σε γλώσσα C, του Πάτροκλου Αργυρούδη
 • Εφαρμογή εξυπηρέτησης σπουδαστών από απόσταση, του Ανδρέα Μπακόπουλου
 • Εκπαίδευση περί ασφάλειας, του Γιάννη Κοροβέση
 • WiND - Wireless Nodes Database, των Νικόλαου Νικαλέξη και Ιωάννη Κολοβού, μέλη του ΑWMN
 • Κοινωνικές μουσικές βιβλιοθήκες, από μέλη της Κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού Ε.Μ.Π.
 • Τεχνολογίες εικονικών μηχανών: Qemu / KVM / Virtio, του Παντελή Κουκούσουλα, μέλος του Chania-LUG
 • ScummVM, του Κώστα Νάκου

Τα workshops που παρακολουθήσαμε ήταν τα:

 • Debian packaging και
 • PostGIS / UDIG / QuantumGIS

Φυσικά συμμετείχαμε και στο Keysigning Party!
Τα αρχεία των παρουσιάσεων του συνεδρίου καθώς και φωτογραφίες και video από αυτό, βρίσκονται στον ιστοχώρο του 4ου Συνεδρίου Δημιουργών ΕΛΛΑΚ
(Συνεχίζεται, κλικ στο read more)

Όπως φαίνεται η ημέρα μας ήταν γεμάτη και κουραστική. Ο Παντελής πήρε, επιτέλους, το καινούργιο του laptop στα χέρια του, έκανε εγκατάσταση ενός kubuntu, δοκίμασε το Squibby Live, ετοίμασε την παρουσίασή του και έγραψε και έναν γρήγορο driver για την αναγνώριση του καινούργιου του Bluetooth lightpen για απομακρυσμένο χειρισμό των παρουσιάσεων!!! Έτσι, Μανώλης και Παντελής βρίσκονται πλέον στην ομάδα των Geeks του Chania-LUG.
Για να καταφέρω να μπω κι εγώ σε αυτή την ομάδα, θα πρέπει να γράψω κώδικα για σύστημα τηλεμεταφοράς αντικειμένων, ανίχνευσης σκέψης αντιπάλου και ταυτόχρονου χακαρίσματος του MSN της Μαιρούλας. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν την ημέρα που θα αγοράσω κι εγώ καινούργιο laptop. Τι είστε σεις ρε;;;;
Στο θέμα μας πάλι. Και αυτή τη μέρα γνωρίσαμε πάρα πολύ κόσμο, κόσμο που τον ξέραμε μόνο ως e-mail διεύθυνση και από το έργο τους στον χώρο του ανοικτού λογισμικού. Είναι πραγματικά καταπληκτικό να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να σου μιλάει και να είναι ανοικτός να σε βοηθήσει σε οποιοδοτε εγχείρημά σου στο ΕΛΛΑΚ, αλλά και να μοιραστεί μαζί σου ιδέες και απόψεις.
Τι άλλο είδαμε; Το workshop του GIS μας έδειξε ότι αυτός ο χώρος δεν ανείκει αποκλειστικά στο χώρο του κλειστού λογισμικού. Η βάση δεδομένων PostgreSQL και τα συστηματα PostGIS, QuantumGIS κ.λ.π. που είναι όλα ανοικτού κώδικα μπορούν να κάνουν καταπληκτική δουλειά. Η μόνη ένσταση που έχω για αυτή την παρουσίαση είναι ότι έγινε επάνω σε Windows XP!!!
Σε συστήματα διαχείρισης δικτύων παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, αυτά που παρουσιάστηκαν από τον Φαίδωνα Λαμπιότη και τον Παναγιώτη Χριστιά, έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο FreeBSD. Και για του λόγου το αληθές παραθέτω φωτογραφία από ένα slide της αντίστοιχης παρουσίασής.

ΕΛΛΑΚ που εμπιστευόμαστε


Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει ο Beastie στο κάτω δεξιά μέρος της παρουσίασης που βρίσκεται σε μια ξαπλωτή θέση απολαμβάνοντας ένα καλό φραπεδάκι!!!
Κάτι ακόμα που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω είναι το LuckyBackup. Είναι ένα πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού που βοηθάει στο backup που πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι δεν θέλουμε να χάσουμε δεδομένα, δηλαδή ΟΛΟΙ!. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε και συντηρείται από τον Λουκά Αυγερίου και βρίσκεται ήδη σε παγκόσμια πρωτιά στο KDE-Apps, έχει μπει στα αποθετήρια του Debian και είναι υποψήφιο στα SourceForge.net Community Awards 2009. Η ψηφοφορία για τον διαγωνισμό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά θα ξεκινήσει σύντομα. Πιστεύω ότι το συγκεκριμμένο πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους μας, όσους ασχολούμαστε με το ανοικτό λογισμικό, όχι μόνο γιατί είναι Ελληνικό, αλλά γιατί η ποιότητά του είναι κορυφαία διασφαλίζοντας πάντα τα αυαίσθητα δεδομένα μας. Παρόλα αυτά μπορείτε να φτιάξετε ένα λογαριασμό στο KDE-Apps και να μπείτε στη σελίδα του προγράμματος και να πατήσετε το good για να το ψηφίσετε μέσα στο KDE. Μπράβο Λουκά, περιμένω να αρχίσουν οι ψηφοφορίες και του SourceForge για να το ψηφίσω!
Νομίζω ότι έγινα καταννοητός, πως ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΣΑΤΕ!. Πραγματικά περιμένω πως και πως να ξαναβρεθώ σε κάποιο συνέδριο με όλο αυτό τον κόσμο (ιδιαίτερα τον θυλικό! Ε... Χμμμ. ).
Φωτογραφίες από το event μπορείτε να βρείτε στο flickr μου.
Φυσικά στο συνέδριο έγινε και αναφορά (όχι μόνο από εμάς αλλά και από την Εταιρία ΕΛΛΑΚ που διοργάνωσε το συνέδριο) για το Greek Coding Camp 2009 στην Παλιόχωρα Χανίων. 'Αντε να έρθει και ο καιρός του γιατί έχουν πιάσει και οι ζέστες και δε μπορώ να περιμένω!
Φιλούρες σας!